موثرترین و جدیدترین روشهای ارزیابی عملکرد کارکنان کدام است؟
موثرترین و جدیدترین روشهای ارزیابی عملکرد کارکنان کدام است؟
با یک جستجوی ساده میتوان به نتایج بسیاری درباره روشهای ارزیابی عملکرد کارکنان رسید. اما نکته مهم این است که استفاده از بیشتراین روشهای سنتی، انتقادهایی را هم از طرف کارفرمایان و هم کارمندان به دنبال داشتهاند. امروزه بسیاری از شرکتها پی به این نکته بردهاند که صرف انجام ارزیابی عملکرد مفید نخواهد بود، بلکه باید از جدیدترین و کارآمدترین روشها که با فرهنگ سازمانی نیز هماهنگی دارد استفاده کرد . در این نوشته از وبلاگ ایران تلنت به بررسی برخی از کارآمدترین آنها پرداختهایم.
چه نوع ارزیابی عملکردی کارآمد است؟
ارزیابی عملکرد ممکن است به صورت سالانه، هر سه ماه یکبار یا به صورت ماهانه و هفتگی انجام شود، اما ارزیابی عملکردی مثبت خواهد بود که نتایج مثبتی مثل بالا رفتن رضایت کارکنان، ایجاد انگیزه و بهبود عملکرد آنها را به همراه داشته باشد.
با اینکه همه مشاغل دید یکسانی به ارزیابی عملکرد ندارند، اما به طور کلی میتوان گفت بهترین و جدیدترین روشها تلفیقی از نقطه نظرات کارکنان و فرهنگ شرکت است و بدون یکی از این دو فاکتور بررسی کارکرد کارمندان با چالش مواجه خواهد شد. حال بیاید به بررسی تعدادی از جدیدترین و کارآمدترین روشهای ارزیابی عملکرد کارکنان در سال ۲۰۱۹ بپردازیم:
۱-بررسیهای مداوم و دورهای
برخی از کارفرمایان در حال جایگزینی ارزیابی عملکردهای ماهانه یا حتی هفتگی با جلسات سالانه هستند. این دسته از کارفرمایان به این نکته پی بردهاند که بررسی عملکرد کارکنان لازم نیست خیلی مفصل برگزار شود یا عملکرد یکساله افراد را در برگیرد، چراکه بررسی آن نیز سخت خواهد بود.
امروزه جلسههای طولانی در حال جایگزینی با گفتوگوهای کوتاه هستند و مدیران به جای انتظار برای پایان سال میتوانند پس از انجام هر پروژه بازخورد خود را به کارکنان ارائه دهند. در چنین حالتی مدیران باید درباره کارهای انجام شده و نکات قابل بهبود صحبت کنند. در مقابل کارمندان نیز میتوانند سوال یا ایدههایشان را با مدیران در میان بگذارند. انجام بررسیهای مداوم و دورهای به رشد مستمر کمک میکند، زیرا به مدیران این فرصت را میهد که به موقع مسائل مربوط به عملکرد را شناسایی و حل کنند. همچنین استفاده از این روش از آنها مدیرانی پشتیبان و حامی در نظر بقیه میسازد.
۲-بررسی سلامت کارکنان
درست مانند بررسی عملکرد، بررسی وضیعت سلامت کارکنان میتواند بر موفقیت آنها تاثیر بگذارد. تحقیقات نشان میدهد در دوره جدید مردم نسبت به گذشته استرس بیشتری را تجربه میکنند. استرس طولانی مدت نیز که یکی از نشانههای فرسودگی شغلی است، منجر به بروز مشکلات جدی در سلامت روان و عملکرد کارکنان میشود.
کارفرمایان میتوانند در میان صحبتهایشان به سلامت کارمندان نیز بپردازند و قبل از آنکه مشکلاتی از قبیل استرس بر روی عملکرد آنها تاثیر بگذارد از بروز آن پیشگیری کنند.
۳- «هوش مصنوعی» و تجزیه و تحلیل براساس آن
تجزیه و تحلیل افراد براساس دادهها، روشی موثر و البته بسیار جدید برای بررسی اثربخشی برنامه آموزش یا میزان بهرهوری هر فرد است. در این روش که به آن هوش مصنوعی یا به اختصار (AI) گفته میشود، شما عملکرد افراد را به صورت کمی بررسی میکنید تا کیفی و با توجه به اعداد پیش رو از میزان بهرهوری یک کارمند مطلع میشوید.
هوش مصنوعی که اخیرا در حوزه منابع انسانی مورد توجه قرار گرفته، یک تکنولوژی است که در آن ماشینها برای کنترل رفتارهای انسان و مدیریت آن برنامهریزی شدهاند.
مهمترین مساله در استفاده از این روش این است که بدانید چگونه و درست تحلیل کنید. تحلیل خیلی جزیی و بسیار انتزاعی نه تنها به اثرگذاری منجر نمیشود، بلکه شاید این بدبینی را به وجود بیاورد که انسانها را صرفا به صورت اعداد و ارقام میبینید.
۴- شناسایی نقاط قوت برای ارتقای مهارت
آیا برای هرکار تازه که نیاز به مهارتی جدیدی دارد، باید یک کارمند جدید استخدام کرد و اگر عملکرد فردی در قسمتی ضعیف بود باید او را با نیروی تازه جایگزین کرد؟
بررسی عملکرد، فرصت مناسبی را برای ارزیابی و شناسایی مهارتهای یک فرد ارائه میدهد و با شناسایی نقاط ضعف و قوت میتوان پی به این نکته برد که کدامیک از کارکنان نیاز به آموزش و بالا بردن تواناییهای خود دارند. بدیهی است که آموزش کارکنان نسبت به جایگزین کردنشان مقرونبهصرفهتر است، اما از طرفی قابلیت اجرایی آن بستگی به شرکت یا سازمان شما دارد. دوره، دوره اکتشاف روشهای جدید ارزیابی عملکرد کارکنان است و نباید از آن غافل شد.